Възрастова граница за ипотечен кредит

Възрастова граница за ипотечен кредит

Каква е възрастовата граница при ипотечен кредит?

Всяка банка има ограничение по отношение на възрастта на кредитополучателя при изтичане срока на кредита. Максимумът е различен, като при част от банките е 65 години, а други са определили 70 години. Това означава, че при изтичане срокът на кредита, кредитополучателят не трябва да надвишава определената възраст.

Когато разглеждате условията по ипотечните кредити обърнете внимание и на това условие. Може да Ви изглежда несъществено, но не е точно така. Максималният срок при ипотечните кредити е 35 години. Ако може да се възползвате от този срок, то ще може да разсрочите възможно най-много заема и по този начин ще плащате по-ниски месечни вноски. Именно тук е и особеността по отношение на възрастта.

Може да бъде одобрен максимален срок на кредита само, ако при изтичане на този срок кредитополучателят не е по-възрастен от определените от банката години. Ако се надвишават тези години, банката намалява срока, за които може да бъде отпуснат кредита.

Важни особености при определяне срока на кредита

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

Например, кредитоискателят е на 45 години и иска да изтегли ипотечен кредит за срок от 35 години. Максимално определената възраст от банката при изтичане срока на кредита е 70 години. Това означава, че кредитът може да бъде отпуснат за не повече от 25 години. Изчисленията ще се направят за този срок и съответно скъсеният срок означава, че месечната вноска ще е по-висока. Това от своя страна ще окаже влияние на кредитоспособността – друг показател, които банката много стриктно съблюдава. С други думи, ако доходът не е достатъчен, то ще бъде намален размера на кредита. Условията и критериите на всяка банка са свързани и тези особености трябва да бъдат предвидени, за да може предварителната преценка да бъде реална.

Ето защо, още в началото трябва да обърнете внимание и на това условие. Само така ще си спестите допълнителни главоболия.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Ипотечен кредит – съвети

Видове ипотечен кредит

Ипотечен кредит на Акт 14