Основни стъпки към целта: Как да закупите имот с помощта на ипотечен кредит

Преди да започнете с търсенето на мечтания дом, информирайте се какво Ви предстои и как да се подготвите 

За мнозина, да навлязат в дебрите на имотните сделки се явява сериозно предизвикателство. И то несъмнено ще изисква от Вашето време и усилия, но пък днес сте максимално улеснени, когато търсите мечтания си дом, получавате финансиране чрез ипотечен кредит, оформяте сделката и започвате с големите планове за интериорния дизайн. Може да разчитате на съдействие от страна на опитни специалисти, да изпълните част от етапите онлайн, да се доверите на препоръките тук, които стъпка по стъпка ще Ви водят право към целта.

Предварително одобрение за ипотечен кредит

Не правете грешката да отложите този въпрос. Някои са склонни да пристъпват към него, когато са намерили имот, други при оставено стоп-капаро, а трети вече са сключили предварителен договор и тепърва търсят консултация за отпускането на заема.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

Получаването на средствата зависи от профила Ви на купувач, както и от документалното състояние и параметри на имота. Предварителното одобрение е особено ценно, тъй като вече имате яснота за това какъв максимален кредит може да Ви бъде отпуснат и в какви рамки се движат лихвите, ГПР, таксите и т.н.

Не е нужно да сте си намерили имот за да получите предварително одобрение за кредит. Може да достигнете до множество банки с подаването на заявка на Crediport, след което да сравните и да изберете най-подходящата оферта за Вас.

Само така може да си гарантирате спокойствие, че когато попаднете на подходящия апартамент или къща, Вие ще осигурите впоследствие необходимата сума в цялост. Не си струва да обикаляте в търсене на подходящ обект за инвестиция и да се окаже, че в следващия момент не сте в готовност да реагирате, и друг купувач Ви изпревари със сделката.

Стоп-капаро и пазарна оценка

Стоп-капарото е сумата, с която ще си осигурите спиране на продажбата за около две седмици, не повече. През този период ще уговорите параметрите на предварителния договор.

Предстои Ви и да направите пазарната оценка, чиято стойност обикновено е до максимум 200 лева. От нея зависи и каква ще е сумата за конкретния имот, която банката ще отпусне. Вие трябва да разполагате с остатъка от сумата, а процентът на финансиране е според вида строителство и характеристиките на имота.

Сключване на предварителен договор

След изготвената пазарна оценка, идва моментът да се сключи предварителен договор. Като цяло повечето банки го изискват, но все пак при някои е важна единствено пазарната оценка на имота. Тук вече сте на една доста сериозна стъпка за покупко-продажбата, в която ще се обвържете и ще поемете ангажименти, от една страна Вие като купувач, от друга и продавачът.

Договор за кредит и прехвърляне пред нотариус

Настъпва денят за подписване на договора за кредит. Това може да се случи непосредствено преди нотариалното прехвърляне, а понякога и в деня на сделката при самия нотариус.

То представлява една рутинна процедура, на която трябва да присъстват купувачите, продавачите и представител на банката кредитор. Подписват се новите нотариални актове, а владението на имота се предава, тогава когато е изплатена цялата сума  за него. Преди това да се случи обаче, имотът трябва да се впише в Агенцията по вписвания и след това банката кредитор изплаща останалата сума на продавача. Следва да се платят също нотариалните такси и данъци.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Срок за одобрение на ипотечен кредит

Залог на къща

Минимален доход за ипотечен кредит