Каква е разликата между ипотечен и жилищен кредит?

Каква е разликата между ипотечен и жилищен кредит?





Хората много често говорят за жилищен и ипотечен кредит, но не се замислят дали това са едно и също нещо или две различни неща.

Жилищен кредит е за закупуване на жилище, тоест този кредит има конкретна цел.  Банката отпуска пари за закупуване на жилище и парите се превеждат директно в сметката на продавача.  Единствено само за този вид кредит младите семейства могат да получат данъчно облекчение, когато банката им издаде необходимия документ, с който да покажат платените от тях лихви.

Понятието „ипотечен“ често се използва за ипотечен, жилищен или какъвто и да е кредит, който е обвързан с ипотека. Това означава, че към тази група кредити спадат и ипотечните кредити за текущи нужди, т. е. ипотекира се собствен имот и срещу него се отпуска определена сума под формата на заем.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб





Едновременно с това, което казахме, ипотечен кредит се нарича кредит, който ви е бил отпуснат, когато сте дали като залог недвижимо или движимо имущество и използвате парите за лични нужди.  Този кредит се води като нецелеви, потребителски, обезпечен с ипотека.

Много е важно, когато говорите за „ипотечен кредит“ да се уверите дали наистина става въпрос за заем, който се отпуска за покупка на жилище, или за заем, който се отпуска с различна цел от тази, но е обезпечен с ипотека. Всичко това е от значение, за да сте наясно при какви условия банката може да отпусне кредита и съответно да прецените дали Ви устройват и как бихте могли да реализирате инвестиционните си намерения за придобиване на имот.

Това каква сума ще бъде отпусната независимо дали става въпрос за ипотечен или жилищен кредит се определя от оценката и съответно процента на финансиране. При жилищните кредити банките финансират по-голям размер от пазарната цена – максимум до 90%, докато при нецелевите кредити се финансира до 70% в зависимост от имота, който се ипотекира.

Това какъв е подходящият кредит за Вас в конкретния случай и как да получите най-изгодната оферта за финансиране ще обсъдим в безплатна консултация след като подадете запитване в сайта ни. Ще коментираме възможностите за получаване на заем при най-благоприятни условия за Вас, а с наша помощ ще спестите много време, нерви и усилия.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Ипотечен кредит за парцел

Ипотечен кредит – мнения

Кредит срещу граждански договор