Ипотечен кредит – гратисен период

Ипотечен кредит - гратисен период

Гратисен период при жилищен и ипотечен кредит

Обичайно по ипотечните кредити се допуска гратисен период. Има банки, които дават възможност за гратис, но само в определени промоционални оферти. Гратис се предоставя само по главницата. На теория е възможно гратис по главница и лихва, но на практика гратиса се прилага само по главницата.

Какъв може да бъде гратиса при ипотечен кредит?

Банките допускат гратис за главницата между 3 и 12 месеца. За всеки отделен конкретен случай се определя какъв може да бъде гратиса. Не винаги се допуска 12 месеца. Трябва да има конкретна причина за това и съответните аргументи.

За Вас също не било изгодно да ползвате дълъг гратисен период, тъй като, колкото е по-дълъг гратиса, толкова по-висока ще е вноската. Това е така, тъй като главницата се разпределя между остатъчния срок след приспадане на месеците от гратиса. Например, при ипотечен кредит със срок 12 месеца и 6 месеца гратис, реално кредитът ще се изплаща за 114 месеца, т. е. главницата ще е разпределена на 114 вноски вместо на 120 (10 години).

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

 

Какви са предимствата на гратисния период?

Ако са Ви необходими средства във връзка с направената покупка на жилище и искате да си дадете глътка въздух, то може да се възползвате от възможността да се приложи гратисен период за главницата. Прибягвайте към тази възможност само, ако е обосновано, има смисъл за Вас и ще постигнете определен ефект. В противен случай, просто отлагате плащанията и оскъпявате кредита допълнително.

Преди да поискате гратис за главницата, помислете добре. Сравнете офертите на банките и вижте оскъпяването. ще Ви помогнем в договарянето на условия и избор на най-изгодната оферта за ипотечен кредит.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Кредит при публична продан

Жилищен кредит при строителство

Снабдете се с пари в удобно за вас време