5 начина да подобрите шансовете си да получите одобрение за ипотечен кредит

Когато кандидатствате за ипотечен кредит, има няколко фактора, които заемодателите вземат под внимание, за да определят дали отговаряте на изискванията и условията на заема. Вашият кредитен рейтинг, доход, съотношение дълг/доход и трудова история са едни от най-важните фактори, които кредиторите вземат предвид. Въпреки че може да не сте в състояние да промените определени фактори, като вашия доход или трудова история, има няколко начина, по които можете да подобрите шансовете си за одобрение за ипотека. Ето ги и тях.

Увеличете своя кредитен рейтинг

Вашият кредитен рейтинг е един от най-важните фактори, които заемодателите вземат предвид, когато одобряват ипотечен кредит. По-високият кредитен рейтинг показва, че сте по-малко рискови и ще ви направи по-привлекателни за кредиторите. За да подобрите кредитния си рейтинг, уверете се, че плащате сметките си навреме, поддържайте ниски салда по кредитната си карта и ограничавайте новите заявления за кредит.

Намалете съотношението на вашия дълг към доход

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

Вашето съотношение на дълг към доход (DTI) е съотношението на общите ви месечни плащания по дълга към вашия брутен месечен доход. Кредиторите обикновено искат да видят DTI съотношение от 43% или по-ниско. За да намалите DTI, можете или да увеличите доходите си, или да намалите дълга си.

Докажете дохода си

Кредиторите искат да видят, че имате стабилен доход, който може да поддържа вашите ипотечни плащания. За да докажете доходите си, ще трябва да предоставите фишове за заплати, данъчни декларации и формуляри. Ако сте самостоятелно заето лице, може да се наложи да предоставите допълнителна документация, като например отчет за печалбата и загубата.

Спестете за авансово плащане

По-голямото авансово плащане може да увеличи шансовете ви да получите одобрение за ипотека. Първоначална вноска от 20% или повече може да ви помогне да избегнете частна ипотечна застраховка (PMI), която може да увеличи месечните ви ипотечни плащания. Често хората, които не могат да спестят за самоучастие, прибягват до вземане на потребителски или бърз кредит. Има много финансови институции, които предлагат различни видове кредити, виж повече тук.

Получете предварително одобрение

Писмо за предварително одобрение от заемодател може да демонстрира на продавачите, че сте сериозен купувач и можете да си позволите дома, от който се интересувате. То също така ви позволява да разберете по-добре колко можете да си позволите.

Като отделите време, за да подобрите кредитния си рейтинг, намалите съотношението дълг/доход, докажете доходите си, спестите за авансово плащане и получите предварително одобрение, можете да увеличите шансовете си да получите одобрение за ипотека. Имайте предвид, че също така е важно да търсите най-добрите ипотечни проценти и условия, тъй като различните кредитори имат различни изисквания и могат да предложат различни проценти.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Кредит срещу недвижим имот/жилище

Ипотечни кредити

Ипотечен кредит за млади семейства