Кредит срещу недвижим имот/жилище
Ипотечният кредит е един от предпочитаните напоследък кредити. Дава възможност да изтеглите висока сума има стабилно обезпечение и гъвкави варианти за да го изплатите.
Ако в момента имате належаща нужда от голяма сума може да използвате имота си като го заложите и така да получите част от стойността му. Получаването на сумата става като върху имотът ви се учреди ипотека а самият имот е гаранцията за връщането на сумата от ваша страна. Ако спрете да погасявате дълга си кредитодателят ще придобие имота ви.

Ипотека може да се учредява буквално върху всякакво недвижимо имущество като апартамент, вила, къща, парцел, офис и др. подобни и както върху някои движими имущества. Единствено изискване в повечето случаи е да имате нотариален акт – тоест вие трябва да сте собственик на имота. Ако не сте 100% собственик може да ви се наложи да поискате съгласие за въпросната ипотека преди тя да бъде учредена и от другите собственици.

Плюсът на ипотечните кредити, е че лихвата им е по-ниска от тази на потребителските. Причината е, че банката има гаранция за връщането на сумата – вашият имот, който е ипотекиран. Кредитите от този вид обикновено са доста високи и поради тази причина се изплащат по-дълго време, като повечето финансови институции отпускат само процент от стойността на имота. Например ако вашият имот е в рамките на сумата от 200 хиляди и кредитодателя отпуска до 70 процента то вие получавате 140 хиляди.
Имотът се оценява от експерти. Оценката се формира от няколко фактора – пазарната оценка на имота, неговата данъчна оценка, колко бързо ще се продаде /ликвидността му/, освен това се взимат предвид местоположението му и неговото състояние. Обикновено данъчната стойност е по-ниска от пазарната, те никога не съвпадат. Това разминаване малко забавя процедурата по получаването на кредита. И това е най-големия недостатък на ипотечното кредитиране-документите са твърде много и отнема време да се съберат и обработят. Понякога има и бърза процедура срещу лична карта и нотариален акт, но проверете дали това не завишава лихвите.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

Рефинансиране на кредит

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Разликата между ипотечен кредит и жилищен кредит

Кредит без поръчител

Ипотечен кредит без трудов договор

Please enter an Access Token