Какво трябва да знаем преди да изтеглим ипотечен кредит?

Какво трябва да знаем преди да изтеглим ипотечен кредит?





Когато консултираме и отговаряме на такъв въпрос, първо казваме: трябва да имате висока финансова култура. Като това не значи, че трябва да познавате всички процедури на банките за отпускане на кредити, нито да познавате световните капиталови пазари. Просто трябва да сте уверени, че знаете как да управлявате парите си и да знаете, че се обвързвате в дългосрочен план с банкова институция, която ще има много изисквания към вас в периода на реализация и погасяване на ипотечния кредит.

Ипотечните кредити се отпускат като целеви и нецелеви. Когато се отпуска такъв за закупуване на имот, банката не финансира 100% от кредита, затова в зависимост от финансирането, ще се наложи да имате и собствен финансов ресурс, защото кредитът е част от цената.



Особености при промоционалните оферти

При положение, че това не ви е изгодно, можете да кандидатствате за допълнително финансиране, но там ще влезете в схема за потребителски кредит с по-висок лихвен процент. Освен процента, от общата сума на имота, трябва да съблюдавате и за подводни камъни при различните промо-оферти. В никакъв случай не се впускайте стремглаво, когато видите оферта за по-ниски нива на месечните вноски в един първоначален срок на погасяване. Този срок може да варира според промоцията, но в дългосрочен план можете да се насадите на по-висок лихвен процент и тогава кредитът да се оскъпи. Трябва да прецените според възможностите си.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

Освен промоционални предложения, можете да видите и такива, които са специални оферти. Те са предназначени за държавни служители, с дълъг стаж в администрацията, които отговарят на закона за държавния служител; служители в МВР или военни; хора със специални или гарантирани длъжности; лоялни клиенти на банката. Това, обаче са специални оферти на субективен принцип според това дали банката ги предлага. Не бихте могли да разчитате, че всяка банка предлага кредит заради професионален или обществен статус.



Изчисляване на ГПР при избор на оферта

Днес като потребители сте улеснени да използвате кредитни калкулатори, което ще ви позволи да изчислявате разходите за месечни вноски. Това, обаче не са всички разходи, така че се консултирайте и за тях. Всички разходи, които ще имате се наричат годишен процент на разходите и влизат в индекса (ГПР). Така, че за всеки той е индивидуален и в него влизат всички определени такси + лихвите и главницата.

Банките имат интерес да рекламират своите продукти като най-добрите. Това не значи, че този продукт ще е най-добрия за вас. Трудно бихте събрали всички оферти на пазара и да изберете най-добрата. Затова може да ползвате нашите безплатни консултации, по време на които ще обсъдим всички въпроси свързани с тегленето на кредит.

Кандидатстването за ипотечен кредит не се различава много от стандартните потребителски кредити, поне в частта с подаването на молба и първоначалните изисквания на банката. Процесът върви поетапно като се синхронизират, както документацията, която се изисква от банката, така и отношенията с лицето продавач на имота, който следва да закупите. Бъдете решителни, щом сте влезли в процедура по кандидатстване за ипотечен кредит, трябва да изпълните всичко по план.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Продажба на имот с ипотека

Ипотечен кредит без трудов договор

Най-добри ипотечни кредити