Предварителен договор за покупка на имот с ипотека

Предварителен договор за покупка на имот с ипотека

Сключване на предварителен договор 

Какво представлява предварителният договор за покупко-продажба на недвижим имот и необходимо ли е неговото сключване?

Преди да се сключи окончателен договор под формата на нотариален акт, които оказва покупката на имота, се изготвя и подписва предварителен договор. Наличието на предварителен договор е задължително условие, когато става въпрос за покупка на имот с кредит.
С подписването на този договор купувачът не само „запазва“ имота, но и двете страни по договора се ангажират с конкретни условия:

  • Продавачът да прехвърли имота при изпълнение на конкретни условия
  • Купувачът да заплати дължимата сума съгласно посочените срокове и начини на плащане

Това са основните задължения на двете страни, но не всичко се изчерпва с тях.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

Имайте предвид, че подписвайки договора следва да спазите поетите ангажименти по отношение на плащането. Затова трябва да сте наясно и да сте обсъдили предварително с банката как ще се извърши плащането на сумите. Задължително коментирайте всички клаузи по договора и особено тези, по които може да бъдете уязвими. Ако кредитът ще се усвоява на етапи, то всеки един етап трябва да бъде съобразен и съответно описан в договора. Особено внимателни трябва да бъдете, когато покупката е „на зелено“ или на Акт 14. Тогава детайлно трябва да бъдат определени конкретни дати, суми и неустойки в случай на забавяне на строителството или плащането.

За да бъдете по-спокойни още в етапа на договаряне заявете безплатна консултация с нас. Ние ще Ви съдействаме по всички възникнали въпроси, както и в преговорите с банката.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Ипотечен кредит – погасителен план

Ипотечен кредит за панелен апартамент

Договорна ипотека