Какви са изискванията за отпускане на ипотечен кредит?

Какви са изискванията за отпускане на ипотечен кредит?

Изисквания за теглене на ипотечен кредит

Трябва Ви ипотечен кредит и се интересувате какви изисквания имат банките? Офертите са много привлекателни, но е важно и на какви изисквания трябва да отговаря кредитоискателят, за да изтегли ипотечен кредит. Когато се спрете на банка, която искате да Ви финансира, то преди да предприемете следващи стъпки, вижте какви са условията, на които трябва да отговаряте.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

Има няколко основни изисквания, които се съблюдават стриктно от банките:

  • Кредитоспособност – всяка банка има определен процент на кредитоспособност, които изчислява и на базата, на които взема решение дали да отпусне кредита. Този процент е между 50-65%.
  • Кредитна история – добра кредитна история, без допускани просрочия.
  • Обезпеченост

Не само това са изискванията, на които трябва да отговаряте, за да получите заем, но това са едни от основните параметри. Тези изисквания са валидни за всички банки, но винаги може да се направи изключение от общото правило. Ако не отговаряте на някое условие и ако банката прецени, то може да се направи изключение. Но всичко това е много индивидуално и зависи от конкретната ситуация.

Жилищен кредит – изисквания

Ако сте избрали жилище и предстои да изтеглите заем, то трябва да видите изискванията за ипотечен кредит. С тази разлика, че при жилищните кредити трябва да се съобрази и самата покупка на жилището и свързаните документи с това.

Необходим е предварителен договор за покупко-продажбата, като неговото значение е важно за определяне размера на кредита. Независимо, че ще има и пазарна оценка на имота, определяйки размера на кредита банката ще се съобрази с предварителния договор. Ето защо, не подписвайте директно договора, а разгледайте параметрите и се консултирайте, за да не се окаже, че именно този договор ще бъде пречка да осъществите намеренията си.

По всички тези въпроси може да се консултирате с нас напълно безплатно. Заявете консултация и ще Ви съдействаме в преговорите с банката, за да получите най-изгодната и добра оферта за жилищен или ипотечен кредит.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Ипотечен кредит – процент финансиране

Нотариални такси – ипотека

Кредити за нередовни платци