Ипотечен кредит за апартамент или имот

До скоро отпускането на кредит за закупуване на жилище беше не толкова лесна процедура.  Разбира се,  всеки иска да се сдобие с такъв кредит в рамките на дни, вместо на месеци.  Но възниква и друг важен въпрос – постижим ли е този кредит за всеки един, който го иска?

Ипотечен кредит

В момента конкуренцията между банките е голяма, особено в максималния му размер от 50 000 лева. Такъв кредит е напълно достатъчен за покупките за новото жилище, за допълване до стигане на пълната му стойност, а дори и по някога за погасяване на цялата стойност на желание апартамент. Този кредит трябва да се погаси в рамките на 10 години, което предполага и по-високи месечни вноски, за разлика от един ипотечен кредит, който може да се изплати за 20 – 30 години.
Все пак стремежът е да не се задлъжнява прекомерно и за това месечния процент лихва, не трябва да надвишава доходите ни. Следователно той зависи и от нетния бюджет на семейството. Колкото по-големи доходи, толкова по-голям лихвен процент.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

 

Профилът на клиента, който иска да кандидатства за такъв заем, трябва да бъде: висока месечен доход и приравнените към него приходи,  възможност за превод на възнаграждението към банката, от която се иска заема и редовно да обслужва текущи кредити.

 

Дори и да влизате в тези критерии, трябва да се замислите за таксите, които ще трябва да платите за този кредит.  При потребителския кредит има такса само за отпускане. При ипотечния – такса за отпускане, такса за оценяване на имота, такса за застраховка и други.  При потребителския кредит тези такси се компенсират от по-голяма лихва.  Но при пък ипотечния кредит, залагате имот и получавате по-ниска лихва.

 

И при двата видове можете да получите консултация от кредитен консултант, който да ви изясни приходите и минусите и на двете възможности.
Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Ипотечен кредит идеални части

Кредити за хора с лоша кредитна история

Бързи кредити без лихва

Please enter an Access Token