Как постепенно да погасите и „убиете“ ипотечния си кредит?

Как постепенно да погасите и убиете ипотечния си кредит




Информация относно странните въпроси, които вълнуват потребителите за това как се променят отношенията с кредита?

Хората днес се заблуждават относно много въпроси свързани с техния кредит, но трябва да кажем, че вината не е само тяхна. Хората в крайна сметка разбират кредита като продукт, от който се възползват и който следва да им служи от точка А до точка Б – всяка промяна не би следвало да ги интересува. Банките, обаче не мислят така, друг е въпроса дали изобщо мислят за своите клиенти, но нека не влизаме в тази полемика.

Принципно банките обичат да имат инструмента „наказателна такса“ за потребители, които искат да погасяват предварително своите кредити. Потребителите, обаче също имат задължения спрямо продукта, който са взели и следва да работят с него така, както е подписан договорът и клаузите, които са в него. Простата сметка за реален потребителски кредит изтеглен за погасяване в дългосрочен план ясно показва, че хората не плащат само главницата.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб





Друг вариант, който се развива в триъгълника потребител-кредит-банка е погасяването на кредита наведнъж. Това не е препоръчително, защото при висока инфлация, има опасност да се обезценят парите, които сте взели на кредит. Докато, ако кредитът върви при нормално погасяване дори при сътресения на пазара, вие ще имате защита, която ще ви е нужна срещу форсамажорни обстоятелства. Някой дори не са такива, а са реални процеси, които се случват на базата на натрупвания на пазара и в този аспект се очаква инфлация на европейските и световните пазари.

Въпросът за погасяване на кредита, за „убиването“ на кредита е въпрос на финансова култура. Тоест, ако не искате да влизате във дълготрайни отношения с банка, трябва много добре да прецените, какво искате да направите с реален кредит и какво ще ви струва реализацията му свързана с Вашите планове. Ако сметката не излиза, не се захващайте, ако обаче намерите резонни причини да го направите, можете да търсите условия, които ще отговорят на Вашия конкретен случай.

При положение, че кредитите в България се понижат, което може да стане при гарантирани огромни финансови потоци от чужбина или при влизане в еврозоната, тогава вноската по кредита може да падне до ниво, в което да ви позволи да пращате спестени пари в линията за погасяване, а не да ги харчите за неща, които са вече извън необходимото потребление. Целта на тази операция е да намалите тежестта на кредита, но както виждате това става само при външни намеси.

Въпросът свързан с убиването на кредита, с намаляването на тежестта върху Вас е въпрос на финансова култура. Не е нужно да влизате в отношения, за които не сте готови, нито пък да влизате в отношения, които не знаете как ще се отразят на бъдещето Ви. Отношенията с банките все пак са предвидими до голяма степен и това предполага, че с добра консултация и повече информация, Вие ще имате основа, от която да започнете.



Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Покупка на имот с ипотека

Ипотечен кредит без първоначална вноска

Кредити за хора с лоша кредитна история