жилищен кредит

От високата финансова култура и от познанията на потребителите върху кредитния пазар зависи много дали даден техен кредит ще бъде успешен като кандидатстване; дали ще бъде реализиран правилно и дали ще доведе до желаните резултати. В този смисъл, важно е за потребителите да знаят каква е разликата между ипотечен и жилищен кредит. Поради факта, че и двата типа кредит засягат жилища и имоти, хората често ги бъркат. За да не се стига до комични ситуации и такива, които да вкарат потребителите в грешна посока, добре ще е следващите редове да бъдат прочетени
Жилищен кредит

Това в вид кредитен продукт, който банките отпускат на кредитополучателите пари, за да закупят свое собствено жилище или жилищен имот. Това автоматично препраща жилищния кредит в серията целеви кредити, което значи, че се отпускат с конкретна цел – закупуване на имот, жилище, парцел за строеж (в зависимост от желанията на потребителя или от офертата на банката). Хубавото на жилищния кредит е, че парите отиват право в сметката на продавача на имота, който заемополучателите са решили да купят. Ако те са младо семейство, според нормативната уредба на страната, чрез удостоверение от банката за плащане на кредита, те ще получат частично данъчно облекчение.

Ипотека, Ипотечен кредит

Ипотечният кредит е много често споменаван по филми, в журналистически репортажи, в разговори между хората. Думата ипотека се спомена много често, като тегнещо бреме, особено за тези, които я изплащат. Защото реално те ‘харчат’ пари, които са получили от банката като залог срещу техен имот, жилище, парцел. Това е най-простото обяснение на този вид нецелеви кредит. В същността си ипотечният кредит е силен и по-сигурен кредит, защото може да получите повече пари, които да връщате по-разсрочено във времето и с по-ниска лихва. Така ще можете да планирате за какво ще използвате тази голяма сума, която често е в максималния размер на кредита. Това обаче зависи от оценката на имота и от конкретния кредитен банков продукт. Защото вече банките са гъвкави и всеки сезон излизат с нови предложения.