Ипотечен кредит – застраховка

Ипотечен кредит застраховка


Сключване на застраховка по ипотечен кредит

Ако Ви предстои да изтеглите ипотечен кредит със сигурност ще се сблъскате с въпроса „Как да избера подходяща застраховка?“. Вариантите за застраховане на имота, служещ за обезпечение са много. Всяка една застрахователна компания ще Ви предложи различни възможности. Същото се отнася и за застраховка Живот. Какво да направите в подобна ситуация, когато имате право на избор?




Застраховка Имот

В определени промоционални периоди банките застраховат имотите по ипотечните кредити за тяхна сметка, т. е. застраховката е безплатна за кредитополучателя. Въпреки, че няма да заплащате застрахователната премия се информирайте какво включва застраховката, какви рискове са покрити и на каква сума е застрахован имота. Всичко това е важно, защото макар и да е ипотекиран имотът все пак е Ваша собственост.

Сравни най-добрите ипотечни оферти за теб

Друг важен момент в подобни случаи е, че Вие може да желаете застраховката да бъде за по-голяма застрахователна сума или пък покрива повече рискове от стандартно изискваните от банките. Ако желаете, може да добавите допълнителни рискове и да заплатите съответната сума под формата на застрахователна премия.

Не приемайте, че безплатната застраховка Имот при ипотечен кредит е само и единствено предимство по кредита, който ще изтеглите. Да, ще минимизира разходите Ви, но при евентуална щета как ще бъдете обезщетени? Това е наистина по-важният въпрос. Колкото и да е нежелано събитие, все пак е възможно да възникне щета през периода на изплащане на заема. Затова, когато договаряте застраховката на имота отделете достатъчно време и договорете застрахователна сума, която би могла да Ви компенсира в по-голяма степен при настъпване на нежелано събитие.




Застраховка Имот и застраховка Живот по ипотечен кредит

Всяка една банка предлага сключване на полица към определена застрахователна компания, с която работи. Разбира се, банката има интерес да Ви привлече да ползвате застрахователните услуги на конкретно застрахователно дружество. Но все пак не забравяйте, че изборът на застрахователна компания е на кредитополучателя. Не сте задължени да ползвате услугите на банката по отношение на застраховката.

Важно е да сте уточнили какви рискове трябва да бъдат включени в полицата и за каква застрахователна сума да бъде, за да отговорите на изискванията на банката. След като имате цялата информация може да си договорите застраховка при избран от Вас застраховател и да я представите в банката.

Колко струва застраховка „Живот“?

Определянето на цената на застраховка „Живот“ при ипотечен кредит отново зависи от сумата на кредита и покритите рискове. Има задължителни рискове, които трябва да бъдат включени, а има и рискове, които се включват в полицата по искане на кредитополучателя. След като уточните задължителните рискове и каква ще е цената на полицата с тях, ще може да прецените дали желаете да добавите и други допълнителни рискове. Именно броя и видовете рискове, както и застрахователната сума ще определи и цената на застраховката.

Често пъти кредитоискателите си задават въпроса „Задължителна ли е застраховка „Живот“ при ипотечен кредит?“. Отговорът на този въпрос е, че банките предлагат оферти със и без застраховка „Живот“. Изборът на оферта ще определи и лихвения процент по кредита. С ползване на застраховка „Живот“ лихвата е по-ниска и обратно. По-важно е необходима ли е такава застраховка? А отговорът на подобен въпрос е, че застраховка „Живот“ е важен компонент от ипотечния кредит. Тези заеми са дългосрочни и в срока на изплащането им е възможно да възникнат обстоятелства, в които кредитополучателя да се възползва от тази застраховка. Още повече, че полиците покриват рискове от заболяване, нетрудоспособност, както и безработица. Обмислете внимателно избора на оферта и застраховка.

Заявете безплатна консултация в кредитния ни портал. Ще отговорим на всички въпроси по отношение на застраховките и необходимостта от тях. Ще Ви представим възможностите за финансиране и след като сравним офертите на всички банки ще Ви помогнем в избора на ипотечен кредит.

Безплатни консултации за ипотечни кредити

Вижте и...

Ипотечен кредит без самоучастие

Кредити за хора с лоша кредитна история

Ипотечен кредит за млади семейства